foto van Joseph Gonzalez

Kies voor duurzaamheid, hanteer de hark!

In december is in gemeente Heusden flink gewerkt aan het winterklaar maken van het groen, zoals in de perken, plantsoenen en grasvelden.

Wij waarderen het dat de wegen en vooral ook de trottoirs, vrij van bladeren worden gemaakt. Minder blij zijn we echter met het gebruik van bladblazers hierbij en het rigoureus verwijderen van bladeren uit de perken en plantsoenen.

Afgevallen bladeren vormen namelijk een bron van voedsel voor insecten en geven beschutting aan insecten en kleine (zoog)dieren. Het verwijderen van afgevallen blad van de grond (in de perken/plantsoenen) komt de biodiversiteit niet ten goede komt. Daarnaast maken de gebruikte bladblazers veel herrie en werken ze op fossiele brandstof. Deels laten liggen van blad in de plantsoenen en aan de slag met een hark in plaats van een bladblazer heeft dan ook onze voorkeur. We hebben daarom de volgende schriftelijke vragen gesteld aan het college.

Waarom worden (alle) bladeren verwijderd uit de perken en plantsoenen?

Waarom worden vervuilende bladblazers gebruikt in plaats van harken?

Heeft de gemeente al plannen om komend jaar het winterklaar maken van de plantsoenen anders aan te pakken?

In de nieuwe beleidsplannen van de gemeente is steeds meer aandacht voor biodiversiteit, om deze te behouden of vergroten.

In het antwoord op onze schriftelijk vragen komt dit jammer genoeg totaal niet terug. De gemeente is namelijk niet van plan om iets te veranderen. Het gebruik van een hark zou niet efficiënt zijn, bladblazers op accu’s zijn (nog) niet krachtig genoeg en het laten liggen van blad levert volgens de gemeente problemen op voor het verkeer, waterafvoer en geeft ook klachten van inwoners.

Dit antwoord valt ons erg tegen, namelijk erg absoluut en gericht op de korte termijn efficiëntie en niet met het behouden of versterken van de biodiversiteit als uitgangspunt. Natuurlijk moeten bladeren geen gevaarlijke situaties of problemen opleveren, maar het laten liggen van een deel van de bladeren onder de struiken in onze plantsoenen en perken kan wat dat betreft vrij risicoloos. Kom op Heusden, het kan echt duurzamer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *