In de Terugblik op de raadsvergadering van 24 september schrijft de gemeente dat de gemeenteraad unaniem was over een raadsvoorstel over baggeren: “De gemeenteraad trekt € 555.000 uit voor de baggerwerkzaamheden in een deel van het noordelijke wiel aan de Elshoutse Zeedijk. De raad geeft ook € 49.000 voor het uitzoeken van de baggeropgave voor de komende jaren.”
En inderdaad, ook GroenLinks-PvdA Heusden heeft voorgestemd. Maar, in onze voorbereiding was het zeker niet meteen logisch dat we met dit voorstel zouden instemmen. Hierbij enkele van onze twijfels en overwegingen. Zaken die naar de toekomst toe voor ons van belang blijven.
Effect van het half baggeren
Allereerst, we hebben twijfels bij de effectiviteit van het voorstel, Het voorstel is half baggeren van het wiel. Alleen, lost dit half baggeren de problemen voldoende op? Blijft de waterkwaliteit niet te slecht, waardoor de waternavel en blauwalg (en stank) blijft? Dan zijn we straks namelijk wel ruim een half miljoen armer als gemeente en bereik je nauwelijks resultaat.
Fractieondersteuner Hanneke van Leur: ‘Het is veel duurder en moeilijker om een slechte waterkwaliteit om te zetten naar een goede waterkwaliteit. Omdat het systeem dan al te ver verstoord is en erg rigoureuze maatregelen nodig zijn. Terwijl als je tijdig ingrijpt en daarmee de waterkwaliteit redelijk houdt, je in totaal minder kosten maakt en een betere kwaliteit water overhoudt. Niets doen is duur!’
Natuurwaarde en cultuurhistorische waarde
Daarbij, naast het half baggeren van het grote wiel is het voorstel om de twee kleine wielen te laten verlanden. Dit betekent dat deze kleine wielen zullen gaan verdwijnen. Over de natuurwaarde en vooral de cultuurhistorische waarde van de twee kleinere wielen wordt in het raadsvoorstel erg snel heen gestapt. Misschien is het laten verlanden een terechte keuze. Maar, moeten we dit niet meer aandachtgeven?
Meerjaren baggerplan, achterstallig onderhoud en aanpak problemen nu
Kern van onze aarzeling is dat we liever eerst een degelijk onderbouwd meerjaren baggerplan hadden gezien. Met een totaalbeeld van wat nodig is aan (achterstallig)onderhoud en de bijkomende kosten. Zodat we op basis hiervan keuzes kunnen maken voor een gerichte uitvoering van het baggeren.
Doordat een aantal jaar geleden is besloten om weinig te doen aan het baggeren, want te duur, is door achterstallig onderhoud de huidige situatie ontstaan. Nu zitten we met de problemen rond de waterkwaliteit/stank en moet de gemeente veel extra geld uitgeven.
Kortzichtige keuzes of kiezen voor de langere termijn
Uiteindelijk heeft GroenLinks-PvdA toch besloten om ‘voor’ te stemmen. We vinden dat de problemen bij het wiel nu moeten worden verminderd. En, dat een adequaat meerjaren baggerplan hard nodig is. Al was deze ‘voor’-stem dus wel met pijn in ons hart. Doordat een aantal jaar terug, vrij kortzichtig, is gekozen voor de financiën, hebben we nu èn problemen door achterstalligonderhoud èn betalen we de financiële prijs.
Hanneke: ‘In toekomstige beleidsplannen is vooruitdenken gewenst. En liefst integraal bekijken. Want hetzelfde geldt voor een gezonde bodem/grond in onze gemeente.’
Juist als de gemeente moet bezuinigen, is het belangrijk om bij keuzes goed te kijken naar de effecten op de langere termijn, inhoudelijk en financieel.
GroenLinks-PvdA Heusden