fijne2023

GroenLinks-PvdA Heusden: Naar alternatieven voor vuurwerk

Stel je bent zestien jaar en het is 2072. In wat voor een wereld zou je dan willen leven? Wat vind je dan belangrijk? Met deze vraag gingen raadsleden en fractieondersteuners vorige week aan de slag in het gemeentehuis. En eigenlijk was de conclusie heel simpel. Ook in 2072 is het voor een zestienjarige belangrijk om een toekomst te hebben. Plezier te maken en om zich thuis te voelen. In een wereld met schone lucht, water en grond. Met voldoende bijen en andere insecten, planten en dieren. Met genoeg (schone) energie, ook om te kunnen reizen en de wereld te verkennen. Alleen, hoe zorgen we dat in 2072 de wereld nog zo zal kunnen zijn?

Wat GroenLinks-PvdA betreft, is het belangrijk dat we steeds, bij alles wat we nu doen en de keuzes die we nu maken, ook kijken naar de langere termijn. En wat ons betreft, draagt het afsteken van kilo’s vuurwerk met oud en nieuw niet echt bij aan de kwaliteit van de lucht. Niet in de toekomst, maar ook nu niet. Daarbij kan vuurwerk ook schade veroorzaken en angst veroorzaken bij kinderen en dieren.

We hebben daarom in een motie het college gevraagd een plan te ontwikkelen om het afsteken van vuurwerk in de gemeente te verminderen en mogelijk ook helemaal te stoppen. En om als onderdeel van dat plan, samen met de inwoners van onze wijken en kernen te onderzoeken welke alternatieven er mogelijk en wenselijk zijn als duurzaam alternatief voor het afsteken van vuurwerk. Zoals bijvoorbeeld lichtshows, muziek of een aftelmoment. Zodat we ook in de toekomst met elkaar samen het nieuwe jaar feestelijk blijven vieren.

Met maar drie stemmen voor, heeft onze motie het deze keer in de raad nog niet gehaald. Dus we hebben de komende jaren nog flink wat werk te doen!

Voor nu, wensen we u en uw naasten een gezond en  een duurzaam 2023!

GroenLinks-PvdA Heusden: actief, sociaal & duurzaam.

(https://groenlinks-pvda-heusden.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *