Betaalbaar wonen is een recht

De Grondwet is helder: de overheid zorg voor voldoende woongelegenheid. Toch kampt ons land al jaren met een woningnood: al in 1966 zong Boudewijn de Groot het lied Woningnood (zie YouTube).
De gemiddelde prijs van een bestaande woning is 419.000 euro en de gemiddelde prijs van een nieuwbouwwoning is 455.000 euro. De gemiddelde huizenprijs in onze regio is 438.000 euro (peildatum 7 oktober 2021).

Om een hypotheek te krijgen om een dergelijk huis te kopen heb je een bruto jaarinkomen van bijna 80.000 euro nodig. Wie (met zijn twee├źn) meer verdient dan 44.196 euro heeft geen recht op een sociale huurwoning, is vrijwel kansloos voor een koopwoning en is dus veroordeeld tot de dure vrije huursector. Wij vinden het voortduren van de woningnood absurd.
Onze belangrijkste prioriteit is dus het aanpakken van de woningnood!

Betaalbaar wonen

Wij willen de woningnood aanpakken door veel woningen te bouwen. Woningen die betaalbaar zijn voor mensen die net boven de inkomensgrens voor een sociale huurwoning zitten. Maar zeker ook meer sociale huurwoningen. Vergeleken met heel Nederland zijn er in Heusden namelijk relatief gezien weinig sociale huurwoningen. De wachttijd is opgelopen tot negen (!) jaar. Maar ook willen we speculatiegedrag aanpakken: woningen zijn om in te wonen en niet om te verzamelen.

Ons doel is dat Heusdenaren goed kunnen wonen tegen een eerlijk deel van hun besteedbaar inkomen: zodat de woningnood in de toekomst niet meer bezongen hoeft te worden.

Onze inzet voor Wonen:

  • In onze bestemmingsplannen leggen we vast dat er voldoende in het sociale- en middensegment gebouwd kan worden;
  • Wij staan open voor hogere bouw en verkiezen de hoogte boven bouwen in het buitengebied;
  • Woningen betaalbaar houden door een anti-speculatiebeding (tegen doorverkoop nieuwbouw), zelfbewoningsplicht (tegen verhuur nieuwbouw), experimenten met erfpacht (lagere koopprijs) en tijdelijke korting grondprijs (lagere koopprijs).
  • Om de hoge woningnood aan te pakken staan wij nadrukkelijk open voor bouwen aan de randen van de kernen (zo mogelijk binnen de dijken), tenzij dit al te zeer ten koste gaat van de natuur;
  • Stimuleren van innovatieve bouwmethoden zoals Tiny Houses, 3D-geprinte huizen, en prefab bouwen.

GroenLinks-PvdA Heusden: progressief, sociaal en groen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *